E-bog: Få større gennemslagskraft. Tryk her.

Få større gennemslagskraft

Hent e-bogen ‘Bliv hørt! – 3 genveje til større gennemslagskraft’

 

Du modtager samtidigt vores nyhedsbrev med tips og tricks.

Slide-in Gennemslagskraft
27. oktober 2021

Kend dit kropssprog og send de rigtige signaler

Læsetid: 5 minutter

Hvorfor er dit kropssprog vigtigt, når du kommunikerer? 

Du tænker måske ikke over det, men du er faktisk ekspert i at aflæse kropssprog. Lige fra vi er helt små, har vi øvet os i at afkode de signaler, som andre mennesker sender. Dit kropssprog – også kaldet den nonverbale kommunikation – har derfor stor betydning for, om du opfattes som troværdig, når du taler foran andre. Og er der ikke overensstemmelse mellem det, du siger, og de signaler, din krop sender, så får du svært ved at overbevise dine tilhørere.

Hvis din krop derimod sender de rigtige signaler, kan du vække tillid og få dine tilhørere til at lytte efter. Desværre fokuserer mange oplægsholdere næsten udelukkende på den verbale kommunikation og glemmer, at kropssproget er en lige så vigtig del af et godt oplæg.

Grunduddannelse i retorik: Tag ordet og få indflydelse

Dit kropssprog er nøglen til troværdig kommunikation

Dit kropssprog har stor betydning for, hvordan andre opfatter dit budskab. Hvis du spørger din kollega, hvordan hun har det, og hun rødglødende hvisler tilbage: “Jeg har det fint”, så er du næppe overbevist. På samme måde virker det heller ikke særlig troværdigt, hvis du siger til dine kolleger: “Vores nye initiativ bliver en kæmpe succes!”, mens du krammer dig selv, og dine øjne flakker hen mod nødudgangen.

En række berømte studier fra 1960’erne har tilmed vist, at vi lytter langt mere til tonefald og ansigtsudtryk end til selve ordene, hvis der er uoverensstemmelse mellem ord og kropssproget (læs mere om forsøget her). Derfor er det vigtigt, at din fremførelse støtter op om dit budskab.

Godt kropssprog kan styrke din selvsikkerhed 

Dit kropssprog påvirker altså, hvordan andre ser dig, men det kan også ændre, hvordan du ser dig selv!

Prøv at lave denne lille øvelse. (Bare rolig, der er ingen, der kigger). Start med at krumme din ryg, træk så skuldrene en smule op mod ørene og sænk hovedet lidt. Mærk hvordan det føles. Okay, prøv nu at rette ryggen, sænke skuldrene og løfte blikket. Har noget forandret sig? 

Forhåbenligt kan du mærke, hvordan vores kropsholding kan påvirke både vores humør og følelse af veltilpashed. Mange oplever, at hvis de aktivt vælger et mere åbent og selvsikkert kropssprog, så føler de sig også mere selvsikre, når de holder oplæg. 

Dit kropssprog har stor betydning for, om du lykkes med at overbevise dine tilhørere. Derfor er det en god idé at være opmærksom på din nonverbale kommunikation. Her har vi listet de fem vigtigste elementer, som du skal være opmærksom på i dit kropssprog

Fem skridt mod et bedre kropssprog

 1) Den gode kropsholdning – tænd for lommelygten! 

Det er vigtigt, at du hverken er underspændt (dvs. at du falder sammen i kroppen) eller overspændt (dvs. at du overstrækker i knæene og svajer i ryggen). Begge kropsholdninger sender et dårligt signal til dine tilhørere. Er du underspændt, signalerer du ligegyldighed, mens en overspændt holdning let får dig til at virke anspændt, nervøs eller distanceret. 

Her er den gode kropsholdning: Plant begge fødder solidt i jorden, løft brystbenet en anelse, sænk skuldrene, og løft blikket. Det kan være en hjælp at forestille sig, at der fra baghovedet går en fin silkesnor, som løfter dig opad.

Nu er det tid til at tænde for lommelygten! 

Forestil dig, at der på dit brystben er placeret en lommelygte, der lyser ud på dine tilhørere. Når du taler til dit publikum, så tænk det som om, du lyser på dem. 

Ved at opbygge en god kropsholdning opnår du en kropslig parathed, hvor din krop er klar til at bevæge sig. Det signalerer energi og dynamik, og det giver dig en bedre kropslig støtte at lægge bag dine ord.

2. Bevægelse – indtag scenen

Hvordan du skal bevæge dig foran tilhørerne afhænger af, om du taler fra en talerstol, eller om du står frit på gulvet. 

Står du på en talerstol, er det en god ide, at holde kroppen – især benene – i ro. Hvis du ikke står stille bag talerstolen, vil du udstråle en kropslig uro, som tilhørerne kan tolke som rastløshed og som distraherer fra dit budskab. 

Står du frit på gulvet, kan det derimod være godt at bruge al den plads ved at bevæge dig rundt på ‘scenen’. Det kan være en måde at vise energi og engagement på. Helt konkret så kan du udvælge to til tre ‘baser’ i rummet – altså tre fysiske placeringer, du jævnligt vender tilbage til, mens du taler. På den måde kommer til at virke rastløs, når du går rundt i lokalet.

Kursus i præsentationsteknik: Den retoriske værktøjskasse

3. Naturlig gestik – “hvad skal jeg gøre af mine hænder?”

Din gestik handler om, hvordan du bruger arme og hænder, når du taler. Vi hører tit kunder spørge os: “Hvad skal jeg gøre af mine hænder?”. 

At indøve en bestemt gestik kan hurtigt virke påtaget, så tænk ikke alt for meget over, hvad dine hænder foretager sig. Hovedreglen er, at din gestik skal understøtte det, du siger – og ikke må distrahere fra dit budskab. Undgå derfor uvaner som “finger-pilleri”, at rette unødigt på hår og briller, røre ved smykker eller klikke med din kuglepen. Det flytter dine tilhøreres opmærksomhed fra det, du siger, til det, dine hænder foretager sig. 

Sørg i stedet for at bevæge hænderne på en rolig og fast måde og i et tempo, der passer til det, du siger. Hvis du vil fremstå selvsikker og autoritetsfuld, så prøv at bruge powerfirkanten.

Hænder, mimik, øjenkontakt og smil er en vigtig del af dit kropssprog.

4. Nærværende mimik – husk øjenkontakt og smil

Ligesom gestikken, skal din mimik være naturlig. Det vigtigste er øjenkontakt og smil. Sørg for at få øjenkontakt med dine tilhørere. Det kan måske virke grænseoverskridende, men det er en god måde at sikre, at du som taler er nærværende. Samtidig fastholder det dine tilhøreres opmærksomhed. Og så giver øjenkontakten dig mulighed for at fornemme, om publikum er med dig eller falder fra. I langt de fleste sammenhænge er det også godt en gang imellem at sende tilhørerne et smil – om ikke andet, så inden du begynder at tale. På den måde virker du imødekommende og skaber kontakt til publikum.

5. Øvelse gør mester

Det tager tid at ændre på indgroede vaner. Derfor kræver det, at du arbejder regelmæssigt og ofte med dit kropssprog. Brug fx dit spejl om morgenen til at tjekke, at du har en god holdning. Bed en kollega eller en god ven lægge mærke til, om du har vaner, der kunne distrahere et publikum (fx at skubbe til brillerne eller rette på håret). Du kan også filme dig selv, næste gang du holder oplæg. På den måde kan du se, hvad du gør godt, og hvad du måske skal arbejde videre med. Det kan føles grænseoverskridende, men det er meget lærerigt!

Træn præsentationsteknik med en professionel retoriker

Selv det perfekte budskab falder til jorden, hvis ikke det bliver formidlet på rette måde. På vores ‘Grunduddannelse i retorik’ får du værktøjerne til at engagere andre i din sag. Du lærer at formulere dine budskaber, så andre bliver overbevist, og du træner dit kropssprog, så det understøtter dine pointer. Læs mere om grunduddannelsen her. 

Du kan også tilmelde dig vores kursus ‘Personlig performance’. Her arbejder vi specifikt med din personlige fremtræden, og du lærer, hvordan du bruger krop og stemme til at sende dit budskab helt ud over scenekanten.

Sulten efter mere retorik? Hent vores gratis e-bog: ‘Derfor lytter de ikke! – 3 genveje til større gennemslagskraft’