Hvem er vi?

Vi er retorikere!

  • Skal du sælge projektet ved næste afdelingsmøde?
  • Bakser du med talen til ministeren?
  • Leder du efter budskabet til generalforsamlingen?

Hvis du vil mennesker noget, må du kommunikere det til dem. Det kan du gøre på hundredevis af måder – vi hjælper dig med at finde en, der virker.

Rhetors rådgivende retorikere er alle universitetsuddannede i retorik – kunsten at kommunikere overbevisende. Og vi har flere års erfaring i undervisning, rådgivning og formidling af retorikkens redskaber.

Retorik (fra oldgræsk ῥητορική [τέχνη] af ρήτωρ, rhētōr “taler”) kan forstås som:

1. Det at udtrykke sig sprogligt for at overbevise andre (retorik som aktivitet). Retorik som aktivitet er en grundlæggende menneskelig foreteelse og kan altså iagttages i alle kulturer til alle tider.

2. Den kunst, der studerer og beskæftiger sig med sproglig overbevisning, herunder stilistik, argumentation og æstetik (retorik som fag). Det er i oldtidens Athen (i det 4. århundrede f. Kr.), man først begynder at diskutere overbevisningens kunst under denne betegnelse.

I dag er retorik en akademisk disciplin på linje med andre humanistiske fag, og moderne retorik beskæftiger sig ikke kun med sproglig, men med alle former for overbevisning.

Kilde: Wikipedia

Med rødder tilbage til antikkens Homer, Aristoteles og Cicero trækker retorikken på en lang tradition, hvor mundtlighed og fortællekunst går hånd i hånd med klar argumentation og effektiv overbevisning. I stedet for løse modeprincipper om vigtigheden af kommunikation, kan vi som retorikere tilbyde konkrete løsninger på konkrete retoriske udfordringer.

Er du til elfenbenstårnet eller redskabsskuret?

Fra elfenbenstårnet
“Jeg kan huske de der appelformer, dem havde vi på et kursus sidste år! Hvad var det nu, de hed… Noget med Athos, Porthos og… nej, vent… det er De Tre Musketerer…”

Citat: Ny kursist om sine erfaringer med retorik

Ethos, pathos og logos – eller Athos, Porthos og Aramis? Kursisten, der forvekslede retorikkens tre appelformer med De Tre Musketerer er ikke alene om at have svært ved at huske de antikke begreber.

Andre husker begreberne, men har svært ved at omsætte dem. Hvordan er det lige, man skaber mere ‘ethos’ i sin PowerPoint-præsentation? Hvordan er det lige man skruer op for ‘pathos’ i sin tale til afdelingsmødet? Og er der egentlig brug for andet end ‘logos’?

Der kan være langt fra elfenbenstårnet til redskabsskuret. Og det kan være en svær udfordring at bruge gamle, græske ord til at løse hverdagens opgaver.

Derfor har vi i Rhetor udviklet en række konkrete redskaber, der supplerer de abstrakte begreber. Redskaberne går under navne som Rufus, Broen og Vaccinen – og når man først har haft dem i hånden, er de nemme at huske!

Fra redskabsskuret
“Hvor har du parkeret Rufus henne?”

Citat: Kursist et år efter at have mødt redskabet Rufus

Så husk: Vi guider dig gerne en tur rundt i elfenbenstårnets begreber; men vi tilbyder også konkrete redskaber, som du nemt kan prøve af i praksis.

Kender du selv til retorik i forvejen?

Kender du intet til faget retorik, vil du hos Rhetor møde en uhyre praktisk måde at arbejde med den kunst, det er at tale overbevisende til en forsamling. Vores redskaber er direkte omsættelige, når du forbereder dig til dit indlæg på det ugentlige afdelingsmøde, til den vigtige projektpræsentation eller til din tale ved familiefesten.

Kender du lidt til de græske begreber på forhånd, vil du sikkert også med tilfredsstillelse ane en dybere sammenhæng mellem teorien og redskaberne – f.eks. mellem Broen og ‘Ethos’ og mellem Rufus og ‘Pathos’. Og med redskaberne i hånden vil du få udvidet din forståelse for det stolte fag og dets begreber.

Nysgerrig?

Her på hjemmesiden kan du kigge på nogle af redskaberne og få et overblik over hvad vi kan tilbyde af kurser, analyser, foredrag, træning og taleskrivning. Og hvis du vil vide mere, er du blot et besøg på kontaktsiden fra at komme i direkte forbindelse med en rådgivende retoriker.

Rhetor er medlem af  Public Relations Branchen og følger brancheforeningens etiske normer

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial