18. december 2013

Brug smalltalken til at skabe kontakt

Talertips-logo

Smalltalk regnes af nogen for ligegyldigt og overflødigt, ja måske ligefrem fordummende: Kan det ikke være lige meget med de små uforpligtende samtaler om vind og vejr, weekendplaner eller maden i kantinen? Svaret er nej, for smalltalken er faktisk vigtig. De små uformelle samtaler med kolleger og folk omkring os danner nemlig grundlaget for, at vi senere kan snakke om seriøse, vigtige emner. For når vi smalltalker, er det vigtigste ikke det, vi snakker om, men at vi skaber en kontakt og viser interesse for hinanden. Og den kontakt, vi opnår gennem smalltalken giver os mulighed for at få et indtryk af hinanden og vurdere om vi vil mere med hinanden.

Men for nogen kan det være svært at tage initiativ til de små samtaler. Derfor har vi samlet nogle råd til, hvordan man får indledt snakken.

Fire måder til at få smalltalken i gang:

  1. Præsenter dig selv, hvis I ikke kender hinanden. Det er naturligt at begynde med at sige hvad du hedder og evt. fortælle en lille smule om hvad du laver. Ved at præsentere dig selv, lægger du også op til at din samtalepartner skal gøre det samme. Og på den måde får I begge fortalt lidt om jer selv, som den anden kan spørge ind til.
  2. Brug omgivelserne: Når man skal have gang i en samtale, er det altid en god ide at tage udgangspunkt i noget, som begge parter kan tale med om. Derfor er det oplagt at tage udgangspunkt i omgivelserne. Der er altid en række samtaleemner omkring dig. Det sted, du befinder dig, fx på en konference, til en reception, i kantinen; Anledningen til at du og din samtalepartner er der; Ting, du kan iagttage omkring dig, fx indretning, en oplægsholder, et program, dagens ret, et ur din samtalepartner har på osv. Med andre ord: Se dig omkring og sug til dig af emner, du kan snakke om.
  3. Spørg om råd eller information: Spørger du nogen til råds eller efter information, indikerer du samtidig, at du har en formodning om, at de kan give et fornuftigt svar på det, du spørger om. Den tillid bliver langt de fleste glade for at få. Prøv derfor at spørge din samtalepartner om noget, du gerne vil høre hans eller hendes mening om, eller noget, han måske kan hjælpe dig med, fx om han kan anbefale et godt spisested i nærheden. Eller hvad han eller hun syntes om det seneste oplæg. Du kan også spørge efter information, fx om han ved noget om den næste oplægsholder.
  4. Tilbyd din hjælp: I mange sammenhænge kan det være en god indledning at spørge din samtalepartner, om du kan gøre noget for vedkommende, fx. hjælpe med at opklare noget, hvis personen ser søgende ud, eller tage en kop kaffe med, når du henter en til dig selv.